mandag 12. oktober 2015

NRK påstår at barn blir psykisk syke av dataspill

Apologies for this post being in Norwegian. It's about a news article posted on the Norwegian state broadcasting service blaming (amongst other things) computer games for young people's mental illness.

NRK postet i dag denne artikkelen:

http://www.nrk.no/norge/_-barn-blir-syke-av-dataspill-og-skilsmisser-1.12597434

Som inneholder følgende påstand:

"Ifølge psykiatrien selv fører skilsmisser, utseendepress og dataspill til at mange blir syke."

Dette virket på meg som ikke var i overensstemmelse med det jeg har lest tidligere om dataspill.

Artikkelen hadde ingen relevante referanser, og overskriften virket noe tendensiøs, så jeg tok kontakt med Vigdis Raad for å høre hva BuP faktisk mente om denne saken, og om de har noen tall å komme med. Jeg fikk lov til å gjengi korrespondansen, som følger under. Jeg har fjernet litt tekst som ikke var relevant for diskusjonen.

Hei Vigdis Raad,

Jeg leste akkurat en artikkel på NRK om at dataspill leder til psykisk sykdom hos barn, hvor du var sitert. Artikkelen var kort, og det var ikke lett å finne ut hvilken forskning påstandene var bygget på.

[...]

Jeg lurte derfor på hva slags forskning dere har gjort i BuP, som underbygger dette - eller om dere kjenner til annen forskning som har sett på om det er en sammenheng.

Håper du har tid til å svare!

Med vennlig hilsen
Christian Tellefsen

Jeg fikk straks hyggelig svar tilbake:

Hei !
Da fikk vi en diskusjon da ….
Jeg mener ikke at selve dataspillet fører til psykisk sykdom . Det vi ser er at barn og unge lettere i dag kan ”leve ” sitt liv på nettet og isolere seg på rommet sitt uten å trenge å treffe andre jevnaldrene ute i det ”virkelige ”liv. Den sosiale kontakten du har med andre ungdommer i møte med andre på skolen , fritidsarenaer og lignende er viktig for å kunne utvikle god psykisk helse. For de mest sårbare av oss kan dette å isolere seg uten  kontakt med andre være utløsende for psykisk lidelse.
Vi vet at flere av våre unge ikke oppsøker hjelp selv og det er vanskelig å bryte ut av en isolasjon som har pågått lenge . Jeg mener det er uheldig for den psykiske helsen å ”leve ” livet sitt på nettet.

Det vi vet er at den høye Drop out prosenten i den videregående skolen kan være en predikator for utvikling av psykiske vansker/sykdom senere i livet og andelen av barn og unge som ikke går på skolen er høyere enn tidligere .
Dette er en bekymringsfull utvikling fra et helseperspektiv.

Med vennlig hilsen
Seksjonsleder
Vigdis A. Raad

Jeg etterlyste mer data:

Hei Vigdis,

Takk for svar! 
[...]

Jeg antok at den svært korte NRK-artikkelen utelot en del og inneholdt noen unøyaktigheter, takk for avklaringer.

Om jeg forstår deg riktig:

Problemet er vanligvis ikke at barn spiller for mye dataspill - men at de allerede har andre problemer, isolerer seg med dataspill, mister anledninger til "normal" sosial interaksjon og utvikling - og problemene derfor blir videre forsterket.

Har dere noe data på om dette (barn som isolerer seg) er et økende problem, alt i alt?

Jeg vil anta at barn som hadde det vanskelig før i tiden isolerte seg på andre måter, kanskje med film, bøker, TV, narkotika, eller annet? Dataspill gir mulighet til fortsatt virtuell interaksjon, så på én måte blir man mindre isolert enn om man finner andre (enda mindre sosiale) måter å unnslippe på.

Med vennlig hilsen
Christian Tellefsen

Men fikk vel egentlig ikke noe godt svar på hvilke data de sitter på:

Hei ! 
[...] 
Sosiale medier og internett har kommet for å bli slik at min voksne generasjon kan nok ikke nok om dette , jeg får snakke for meg selv , jeg prøver å lære mer om dette.

Når spilling går ut over vanlige funksjoner som søvn, døgnrytme og skolearbeid/skolegang er det bekymringsfullt. Foreldre er viktig her og barn er forskjellige slik at foreldre må sette grenser for sitt barn .

Så er det de mest sårbare barna som er risikoutsatt og kan få større problemer for de går glipp av det de ofte trenger; normal sosial interaksjon og utvikling som du selv nevner. I og med at du ikke får den ”vanlige ” sosiale tilbakemeldingen som et sosialt samspill gir vil det kunne føre til manglende selvtillit hos barna og dårligere sosiale ferdigheter. Dermed så ”baller ” det ofte på seg og det blir en negativ spiral som ofte ender i depresjon og angst.

Ja det har blitt flere av de barna som ”vegrer seg ” for det normale livet der ute og det er rapportert både fra skolehold og psykisk helsevesen at det blir flere av barn og unge med bekymringsfullt skolefravær. (Vi kalte det tidligere for Skolevegring , men det er et for ensidig begrep i dag.) Disse barna kommer heller ikke til BUP og det kan ofte ta lang tid før de får hjelp for man tenker kanskje at dette går over. Når de blir henvist kan BUP reise ut til de og hjelpe de via Ambulante team som kan reise hjem til barna og også jobbe med å få barna tilbake på skolen både ved å snakke med barnet og foreldrene om hva som har ført til dette. Det er ofte flere ting som er årsaken.

Ja man hadde nok en del av samme fenomen før også men forskjellen slik jeg ser det er at verden kommer til oss og vi trenger ikke å gå ut i det virkelige livet slik du måtte tidligere . I dag kan du få alt på nettet …….. og barn og unge trenger å forholde seg til verden der ute for å bli ”gangs mennesker og utvikle seg ”normalt” …… vi er sosiale vesener og trenger hverandre .

Med vennlig hilsen
Seksjonsleder
Vigdis A. Raad

Takk for svar til Vigdis, jeg setter pris på at hun tok seg tid! :D

Konklusjonen min så langt er at NRKs presentasjon er overdrevet i forhold til Vigdis Raad sine meninger om dette. Om jeg leser henne riktig så sier hun eksplisitt at dataspill ikke fører til psykisk sykdom - men at det kan lede til at barn som allerede har problemer faller videre utenfor.
Det hadde vært veldig interessant å ha mer data. Hvor stort er problemet? Hva skal man eventuelt gjøre for å få barn som har falt helt utenfor tilbake? Er dataspill her verre en andre aktiviteter?

I alle fall er dataspill her for å bli, og NRKs vinkling virker som unødig skremselspropaganda overfor foreldre som kanskje ikke leser mer enn overskriften.

Jeg har nå sendt mail til NRK:


Hei Marit Gjellan,

Jeg ble overrasket over det du skrev angående psykisk sykdom og dataspill. Jeg tok kontakt med Vigdis Raad før å høre om hun faktisk mente det dere skrev, og hun svarte bl.a.

"Jeg mener ikke at selve dataspillet fører til psykisk sykdom."

[...]

Det ser ut til å være et avvik mellom hva Vigdis Raad (så vidt jeg forstår) mener - at dataspill i seg selv ikke fører til psykisk sykdom, men heller er et resultat av andre problemer - og hva dere skriver - jeg siterer:

"Barn blir syke av dataspill og skillsmisser"
"Ifølge psykiatrien selv fører skilsmisser, utseendepress og dataspill til at mange blir syke."

Har dere noen kommentar?

[...]
Oppdatering: Jeg fikk et ikke-svar tilbake fra NRK, hvor jeg ble henvist oppover i systemet. Så da sendte jeg ny mail oppover. :D

Oppdatering: Jeg tok kontakt med en forsker på spillavhengighet.

Oppdatering 2015-10-15: NRK har ikke tatt videre kontakt tilbake. Nå var ikke målet mitt her å finne ut om folk ble sitert riktig eller ei av NRK, men heller å finne ut hvor forskningen egentlig står. Så jeg kommer ikke til å forfølge dette videre overfor dem.

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Bare hyggelig! Det skrives så mye rart om dataspill.

   Slett
 2. Dette er en veldig interessant diskusjon. Takk for at du tar tak i dette. Reagerte selv da jeg leste artikkelen. Er forelder selv til to gutter, og ble umiddelbart litt bekymret og ettertenksom i forhold til min rolle som deres forbilde. Først etterhvert ble jeg litt mer kritisk, i den retningen du selv beskriver her. Bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentar. Jeg er selv dataspillutvikler, så jeg kommer stadig bort i slike diskusjoner, men nå fikk jeg endelig finger'n ut og bestemte meg for å undersøke litt nærmere hva som egentlig lå bak artikkelen. :D

   Slett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.